Skip to main content
Medarbetarporträtt

”Ett nära samarbete och en kontinuerlig dialog.”

By 26 februari, 2024mars 7th, 2024No Comments

”Viktigt att minimera störningar för hyresgäster”

Möt Hampus Ask, platschef på Kålltorps Bygg.

Hampus Ask arbetar som platschef på Kålltorps Bygg med fokus på affärsområdet kommersiella och offentliga fastigheter. Vi ställer några snabba frågor för att lära oss mer om platschefsrollen och nycklarna till ett framgångsrikt projekt.

Hej Hampus! Vad är ditt huvudsakliga fokus som platschef på Kålltorps Bygg?
– Som platschef är min roll att leda och koordinera projekt inom affärsområdet kommersiella & offentliga fastigheter. Att se till att projektet flyter på enligt plan och att vi levererar den höga kvalitet Kålltorps Bygg står för.

Vad jobbar du med just nu?
– Jag är oftast involverad i flera projekt samtidigt. Just nu ansvarar jag för ett flertal projekt för Platzer, Castellum, Vasakronan samt Grandab, och nyligen avslutade vi en hyresgästanpassning för Castellum i huset Tändstickan på Grafiska vägen. Projektet omfattade 3100 kvm fördelat på 2,5 våningar.

Vad innebär det att arbeta inom kommersiella & offentliga fastigheter på Kålltorps Bygg?
För oss innebär det främst att fokusera på lokalanpassningar, där mycket av arbetet sker inomhus. I Tändstickan till exempel har vi tillsammans med Castellum tittat en hel del på hur vi kunde öka möjligheterna för att återbruka byggmaterialet. I första hand ville vi återbruka så mycket som möjligt inom projektet. Bland annat har vi återbrukat glaspartier, dörrportaler, nedföringsstavar och undertaksplattor i samma fastighet. I andra hand ville vi spara så mycket material som möjligt för andra projekt. Vilket gjorde att vi skickade vidare utvalt material till REbygg – en återbrukshubb specialiserad på byggmaterial för just lokalanpassningar.

Vilka utmaningar möter ni oftast i era projekt inom kommersiella & offentliga fastigheter?
– De tre vanligaste utmaningarna och mest typiska för vårt affärsområde är:

  • att utföra arbete samtidigt som verksamheten pågår i lokalerna. Det blir viktigt att se till att minimera störningar för de hyresgäster som finns i lokalerna.
  • Hantera korta byggtider då nya hyresgäster väntar på att flytta sin verksamhet i anpassade lokaler.
  • Lösa logistiska problem, särskilt när projekten sker i innerstaden. Allt från att få tillgång till material och utrustning till att ha ytor för att ställa materialet på, kan ställa till det när det är ont om yta.

Hur hanterar du som platschef dessa utmaningar?
– För att möta utmaningarna fokuserar vi på tid- och logistikplanering. Men jag skulle vilja säga att den största nyckeln för att säkerställa smidiga projektgenomföranden är engagemanget vi har på Kålltorps Bygg; ett nära samarbete och en kontinuerlig dialog – internt, med underentreprenörer och framför allt med beställare!